CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Prima societate stiintifica romaneasca

Primul muzeu memorial literar din Romania, Bojdeuca lui Ion Creanga

Primul teatru national romanesc, Teatrul National “Vasile Alecsandri”

Grigore Cobalcescu (1831-1892)

Prima femeie medic chirurg din Romania


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Iasi City App pentru ieseni si turisti

PROGRAM CENTENAR - Proiecte, manifestari si actiuni organizate de Primaria Municipiului Iasi
Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage Timp liber PROPUNERILE SAPTAMANII

PROPUNERILE SAPTAMANII ::

 

Evenimente Iași,
29 ianuarie – 4 februarie 2018

 

12 ianuarie – 4 martie - Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani", Iași, județul Iași

 

 Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunță expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani", ce va fi deschisă, în perioada 18 ianuarie - 4 martie 2018, la Palatul Culturii din Iași.

            Acest proiect expozițional, care marchează la Iași sărbătorirea Unirii Principatelor, prezintă obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice) și lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă. Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictura de șevalet și sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depășire a propriilor limite și a barierelor dintre noi, ca sprijin și nădejde, ca semn al biruinței morții înscris în creație. În același timp, expoziția înfățișează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, fereastră spre cer, la cel mai puțin sofisticat dar sincer și profund în credință al artei populare, până la cel elaborat, cercetător în formă și în înțeles al artei culte.

Informații suplimentare pot fi găsite pe site-ul http://www.palatulculturii.ro
ORGANIZATOR:  Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iași


29.01.2018  Concert of the Wushen Matouqin Orchestra / China, - Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” Iași, județul Iași

           

                Teatrul National Iași va invita luni, 29 ianuarie 2018, ora 19:00, in sala mare, la un eveniment cultural: Concert of the Wushen Matouqin (Horse-head Fiddle) Orchestra din China. Matouqin-ul sau vioara cu cap de cal este un instrument cu coarde tradițional din Mongolia. Poartă această denumire deoarece la capătul de sus al instrumentului este sculptat un cap de cal. Instrumentul are o istorie lungă, fiind foarte popular la începutul secolului al XIII-lea. Numele, structurile, tonurile și stilurile de interpretare variază de la un loc la altul.

Matouqin-ul este o parte importantă a culturii Mongolei, însă numărul muzicienilor care cântă la acest instrument este în continuă scădere. Ca urmare, această artă străveche trebuie să fie salvată și protejată.

            În scopul continuării acestei tradiții, în mai 1930 a fost înființată Orchestra Simfonică Matouqin din Uxin Banner, având în componență interpreți cu o vârstă medie de 26 de ani.

Legenda spune că un lord a ucis un cal alb cu o săgeată. Suhe, stăpânul calului, i-a plâns moartea zi și noapte. Într-o noapte, calul i-a apărut lui Suhe în vis și i-a spus: „Fă un instrument cu trupul meu, ca să te pot întovărăși până la sfârșitul vieții, să nu te mai simți singur.” Astfel a fost creat matouqin-ul: dintr-un os al calului a făcut partea superioară a instrumentului, pentru coarde a folosit fire din coamă.

            Primii interpreți își realizau singuri instrumentele. Sunetul produs de matouqin este dulce, profund și plăcut, fiind similar celui de violoncel sau de contrabas.

 

            Informații suplimentare pe: www.teatrulnationaliasi.ro si www.facebook.com/TNIASI

            ORGANIZATOR:  Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” Iași


01.02.2018  “Aventura cărții” - Clubul Lunaticilor, Ateneul Iași, județul Iași

        
Clubul Lunaticilor din Iași este un Club Științific ce se întrunește în serile cu Lună plină, în incinta Ateneului și are ca principal obiectiv prezentarea în cadrul unor întâlniri informale a stadiului actual al cunoașterii din diverse domenii ale științei pentru dezvoltarea unei atitudini pozitivă față de valorile și realizările științei și tehnicii contemporane.

Următoarea întâlnire a Clubului va avea loc în după-amiaza zilei de 1 februarie 2018, la ora 18:00 în Sala Galerii a Ateneului din Iași. Titlul prezentării este “Aventura cărții” și va fi o dezbatere despre cărți, despre drumul parcurs de carte, din pădure până în mâinile cititorului, și nu în ultimă instanță despre motivele pentru care avem nevoie de ele.

            Invitatul serii va fi “Omul care umple Iașiul de cărți” – așa cum l-a botezat cotidianul Adevarul, domnul Eugen Benea, și ne va vorbi despre proiectele “Cartea pe bancă”, “Biblioteca din tramvai” și “Donează un tramvai de cărți”.

 

Informații suplimentare pe www.ateneuiasi.ro si www.facebook.com/AteneulDinIasi

ORGANIZATOR: Ateneul Iași

  

02.02.2018  Concert simfonic. Dirijor: Florin Totan, Iași, județul Iași


            Filarmonica de Stat Moldova
Iași va invita la concertul simfonic ce va avea loc vineri, 2 februarie 2018, de la ora 19:00, la Casa de Cultura a Studentilor Iasi.

Dirijor: Florin Totan. Solist: Viniciu Moroianu, pian

PROGRAM

 

·Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în re minor, op. 30

·Alexander Glazunov
Simfonia nr. 4 în mi bemol major, op. 48- primă audiţie


Informații suplimentare pot fi găsite pe www.filarmonicais.ro și www.facebook.com/FilarmonicaMoldovaIasi

ORGANIZATOR:  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

 

 


 

 

 

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |