CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Prima universitate romaneasca

Prima societate stiintifica romaneasca

Sinagoga Mare, prima casa evreiasca de rugaciune din Romania

Prima tiparitura de pe un teritoriu romanesc

Eduard Gruber (1861-1896)


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage Timp liber PROPUNERILE SAPTAMANII

PROPUNERILE SAPTAMANII ::

15 ianuarie 2021 - Evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirea a 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu


Primăria Municipiului Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi" a Municipiului Iași, marchează Ziua Culturii Naționale și cei 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin două evenimente speciale.
Pentru că pandemia nu a mai permis organizarea unei ceremonii în cinstea marelui poet, instituția culturală a realizat un film omagial, intitulat „Eminescu și noi...”. Producția video reprezintă un omagiu adus Poetului Național și a fost realizată cu implicarea celor mai importanți scriitori din cultura românească actuală: Ana Blandiana, Gabriel Chifu, Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Daniel Cristea - Enache, Varujan Vosganian, Andrei Novac, Christian W. Schenk, Cassian Maria Spiridon, Nina Corcinschi, Aurel Ștefanachi, Emilian Marcu, Linda Maria Baros, Nichita Danilov, Răzvan Voncu, Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Silvia Goteanschii și Adi Cristi.
Toate aceste personalități literare s-au reunit pentru a-l evoca pe Mihai Eminescu prin recitaluri de poezie în cadre de poveste și prin mărturisiri cu privire la opera eminesciană și la impactul ei asupra propriilor creații lirice.
Premiera filmului va putea fi urmărită de către public la data de 15 ianuarie 2021 pe postul de televiziune TVR Iași, la ora 13.00, pe TVR 3, la ora 21.00, urmând ca pe data de 16 ianuarie „Eminescu și noi...” să fie transmis pe TVR Iași, ora 12.00, și pagina de Facebook a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași.
Tot pe 15 ianuarie, începând cu ora 11.00, ne vom îngriji ca Poetul Național să nu ducă lipsă de flori în Parcul Copou.


CONCERT EXTRAORDINAR CU OCAZIA ZILEI CULTURII NAȚIONALE

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Opera Nationala Romane din Iasi va invita  vineri15 ianuarie, ora 18:30, la un Concert extraordinar interpretat de soliștii și orchestra Operei Naționale Române din Iași, sub bagheta maestrului Ciprian Teodorașcu.
Durata reprezentației este de o oră și 30 de minute, fără pauză, conform normelor sanitare impuse.
Biletele puse în vânzare acoperă 30% din capacitatea sălii și pot fi achiziționate începând de joi, 7 ianuarie, ora 12:00 pe https://www.operaiasi.ro/ticketsys-event/concert-extraordinar-cu-ocazia-zilei-culturii-nationale-3/ și de la Agenția de bilete situată în foaierul Operei.

 Proiecție video pe Turnul cu Ceas - Palatul Culturii Iași
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, o nouă ediție a evenimentului „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.
Evenimentul va debuta vineri, 15 ianuarie 2021, la ora 18.00, cu mesajul Ministrului Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, după care publicul va putea urmări o proiecție de tip videomapping pe Turnul Central al Palatului Culturii - spectacol vizual ce include proiecții ale unor cunoscute versuri din creația eminesciană.
 
Cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, pe întreg parcursul zilei de 15 ianuarie 2021, iubitorii de muzică vor regăsi pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași, precum și pe ecranele tv disponibile în interiorul Palatului Culturii, Recitalul online al clasei de Canto și Muzică de cameră, în care elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, sub coordonarea prof. dr. Daniela Ciocoiu, vor interpreta lied-uri pe versurile marelui poet, muzica aparținând compozitorilor Nicolae Bretan, Diamandi Gheciu, Vasile Popovici și Eugen Doga. Înregistrările au avut loc în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, special pentru acest eveniment.


Ateneul Național din Iași a pregătit, în data de 15 ianuarie 2021, o serie de evenimente, atât din arealul muzicii culte, cât și al literaturii și artelor vizuale, cu acces liber pentru public:

- 09.00 – 17.00 acces liber la Salonul Marilor Români, expoziție ce aduce în atenția publicului o colecție specială dedicată unor personalități semnificative din istoria poporului român. Vizitatorii vor putea admira o selecție de peste 70 de imagini, numai cu obiecte originale, acte de cancelarie, manuscrise sau scrisori ce au aparținut unor români reper din istoria modernă a țării noastre, sau poartă scrisul ori dedicația olografă a acestora, fiind cea mai bogată și mai complexă colecție publică din țara noastră.
- accesul liber în toate spațiile expoziționale din cadrul Ateneului Național din Iași, care vor putea fi vizitate în intervalul 09.00 – 17.00: Galeria Regală de Artă, Mica Galerie de Artă, Galeria Veche.
- începând cu ora 17.00 clădirea Ateneului Național din Iași va fi iluminată în albastru.
- începând cu ora 18.00 și până la ora 22.00 vor fi proiectate, pe fațada Ateneului ieșean, mesajele din partea domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, realizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ale comunităților românești aflate în afara granițelor țării, precum și versuri ale poeziilor scrise de marele nostru poet național, Mihai Eminescu.
- în intervalul 18.00 – 22.00 accesul va fi liber la Mica Pinacotecă din Jassy. Această expoziție unicat de artă conține 98 de opere ale unor pictori români celebri. Publicul va putea admira schițe, xilogravuri, acuarele și picturi în ulei care aparțin unor artiști precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza sau Theodor Aman.
- de la ora 19.00, Concertul eveniment, interpretat de Corul Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeșanu și Corul de Copii al Municipiului Iași, condus de Raluca Zaharia va putea fi vizionat în regim de live streaming pe pagina de Facebook a Ateneului ieșean (
www.facebook.com/AteneulNationalIasi
), pe site-ul instituției (
www.facebook.com/AteneulNationalIasi
) și pe canalul de Youtube în data de 15 ianuarie. Concertul va fi difuzat și în data de 24 Ianuarie, la aceeași oră.
- în perioada 15 – 20 ianuarie, Ateneului Național din Iași va expune cea mai recentă creație a sculptorului Vladlen Babcinetchi, ce a fost concepută în semn de omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu. Lucrarea, intitulată GLOSSA, va fi amplasată temporar în fața Ateneului și reprezintă o metaforă a trecerii ireversibile a timpului, materializată printr-un limbaj plastic inovativ, specific artei contemporane.
Evenimentele vor fi organizate cu respectarea măsurilor și regulilor de distanțare socială impuse.

Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași organizează vineri, 15 ianuarie 2021, începând cu orele 10:00 un dublu eveniment pentru a marca împlinirea a 171 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Manifestările vor fi deschise prin conferința susținută de prof. univ. dr. Mihai Dorin cu titlul „Mihai Eminescu în vremea lui și în timpul istoriei”.
Al doilea eveniment va fi expoziția „Mihai Eminescu în documente și memoria posteriății”. În cadrul expoziției vizitatorii vor putea vedea cărți, documente, fotografii și tablouri ale pictorului Mihai Coțovanu.
Evenimentul va fi transmis online pe pagina Muzeului.
| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |