CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Prima Gradina Botanica din Principatele Romane (Iasi, 1856)

Primul tratat de chimie fizica din Romania

Prima societate stiintifica romaneasca

Grigore Cobalcescu (1831-1892)

Primul teatru national romanesc, Teatrul National “Vasile Alecsandri”


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage Timp liber PROPUNERILE SAPTAMANII

PROPUNERILE SAPTAMANII ::

Evenimentele săptămânii


03 martie – 23 mai 2021 „Expoziția „Eteria și Principatele Române. Bicentenar”  Palatul Culturii - Iași, județul Iași 

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 3 martie – 23 mai 2021, expoziția „Eteria și Principatele Române. Bicentenar”. Parteneri în acest proiect sunt: Muzeul Mitropolitan din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Muzeul de Artă din structura Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Arhivele Naționale ale României – Serviciul Judeţean Iaşi.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la începutul Revoluției de eliberare a Greciei, eveniment istoric major, care a adus Principatele Române în atenția Europei. În fiecare an, de Buna Vestire (25 martie), comunitatea elenă de pretutindeni aniversează acțiunea Eteriei de redeșteptare națională și lupta pentru un stat independent, privind cu recunoștință spre Moldova și spre Iași, unde la 27 februarie 1821, prințul Alexandru Ipsilanti a ridicat steagul luptei de eliberare, în incinta Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

Expoziția „Eteria și Principatele Române. Bicentenar” reunește obiecte și documente originale privitoare la prințul Ipsilanti și Eterie, precum și la viața și activitatea Mitropolitului Veniamin Costachi, cel care a jucat un rol însemnat în cadrul evenimentului aniversat.


24 martie24 iunie 2021 „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”: „Cufărul pentru joben al lui Mihail Kogălniceanu” Palatul Culturii - Iași, județul Iași


 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, cu o temă ce îl aduce în prim plan pe marele om politic Mihail Kogălniceanu, în contextul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în Eternitate a marelui om politic. Astfel, în perioada 25 martie - 24 iunie 2021, la Palatul Culturii din Iași, sub genericul „Conu' Mihalache și moda pariziană”, publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.
Această cutie pentru pălării, tip „portbagaj pentru călătorie”, este confecționată din lemn îmbrăcat în piele de crocodil. Capacul său este prevăzut cu un mâner din piele pe care este ștanțat numele producătorului și adresa atelierului: „A. DELION, PARIS, 21*23 PASSAGE JOUFFROY”. De altfel, acest „port-bagaj” este într-o bună stare, păstrând și ornamentele din alamă, originale, lipsindu-i doar cheia pentru încuietoare. Interiorul cutiei este capitonat cu o pânză pe care se află inscripționat, pe unul dintre pereți, BREVETÉ S.G.D.G. Expresia înseamnă „Breveté Sans Garantie Du Gouvernement”, legea din Franța anului 1844 stipulând că brevetele trebuie emise „fără garanție guvernamentală”.
Pălărierul Delion și asociatul său, Caron, deschiseseră un magazin de pălării și accesorii pentru acestea în 1847, odată cu inaugurarea celebrului Passage Jouffroy. După cum ne indică inscripționarea inițialelor sale, MK, pe capacul cutiei, diplomatul român făcea parte din clientela loială a acestui atelier faimos pentru eleganța pălăriei de mătase numită joben.
Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.
Informații suplimentare:  https://palatulculturii.ro/expozitii-si-evenimente/piese-de-excepie-din-coleciile-muzeului-de-istorie-a-moldovei-cufrul-pentru-joben-al-lui-mihail-koglniceanu-600
Organizatori: Palatul Culturii Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei

15 aprilie – 15 iunie 2021 - „Zilele Bojdeucii ➡ ediția 53" Muzeul Național al Literaturii Române - Iași, județul Iași

În ziua de 15 aprilie, se vor împlini 103 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte. Muzeul Național al Literaturii Române Iași inaugurează, cu această ocazie, expoziția „Ion Creangă – învățătorul copiilor”, la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) – Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, parte din seria de evenimente dedicată Zilelor Bojdeucii.
Expoziția vine în completarea proiectului Obiectul lunii la MNLR Iași: „Metodă nouă de scriere și cetire” (Abecedarul lui Creangă), oferind publicului vizitator șansa de a vedea documente inedite din arhivele Bojdeucii lui Ion Creangă: fotografii în original, documente ce au aparținut unchiului povestitorului, manualele al căror autor a fost Ion Creangă, aprecierile pe care Eminescu le-a scris la adresa acestor manuale. Expoziția este completată de ediții rare din opera scriitorului, precum și de câteva traduceri ale operei sale.
Vă invităm să vă întâlniți cu Ion Creangă în Valea Țicăului!
Curatoriată de George Drâmbei și Camil Iercan, muzeografi MNLR Iași, expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15 aprilie – 15 iunie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).
Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!
Informații suplimentare: https://www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi
Organizatori: Muzeul Național al Literaturii Române Iași

 

Lansare de carte si aniversarea poetului Cristian HARNAU

Sâmbătă 24 aprilie 2021, începând cu orele 11.00 la Muzeul Unirii de pe Strada Lăpuşneanu din Iaşi, în Parcul din incinta Muxeului Unirii, va avea loc o manifestare omagială dedicată scriitorului şi patriotului ieşean Cristian HARNĂU, cu ocazia împlinirii a 61 de ani de viaţă şi a 45 de ani de activitate pusă în slujba Literaturii şi Culturii ieşene şi româneşti şi a Poporului Român. Moderatorul acestui eveniment de excepţie va fi scriitorul Emilian Marcu, Membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar invitaţi speciali vor fi Cassian Maria Spiridon, Preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, Directorul Editurii „Timpul” Iaşi, Ion Machidon, scriitor şi editor, directorul editurii, revistei şi cenaclului literar „Amurg Sentimental” din Bucureşti, şi Gabriela Alef, Scriitoare şi Promotoare culturală, iniţiatoarea şi organizatoarea Salonului Literar „Artă prin Educaţie”, care se desfăşoară la Ploieşti. Actorul Tudor Andrei Ostafie din Iaşi va recita câteva din poemele scrise de Cristian Harnău, incluse de acesta în volumul „Armata Luminii”, care se va lansa cu această ocazie.

Cu prilejul acestei manifestări omagiale vor fi lansate volumele : „Cine este Cristian Harnău ?” ediţia princeps, 2020 (volum biografic), „Cristian Harnău – Armata Luminii” ediţia a 9-a, 2021 (poeme tematice despre Lumină şi Întuneric) şi „Cristian Harnău – Prezentul poetic al României” ediţia princeps, 2021 (poeme despre realităţile din România anului 2021).

La finalul manifestării, scriitorul omagiat va avea un dialog cu cei prezenţi şi va oferi autografe şi dedicaţii pe cărţile sale.

La acest Eveniment sunt invitaţi să participe oameni de cultură din Municipiul Iaşi, reprezentanţi ai Presei scrise, audio, vizuale sau online din Iaşi, iubitorii de Literatură şi simţire românească, dar şi Toţi Cei care îl cunosc pe scriitorul sărbătorit.| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |