CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Sinagoga Mare, prima casa evreiasca de rugaciune din Romania

Primul teatru evreiesc din Romania si din lume

Prima universitate romaneasca

Prima holograma 3D intr-un muzeu memorial din Romania

Prima femeie profesor universitar din Romania


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage In jurul Iasului Cotnari

Cotnari ::

Datele de contact sunt:

Compania Cotnari S.A.

Loc. Cotnari, jud. Iasi
Cod postal: 707120
Tel.: +40-232-730-392
Fax: +40-232-730-205
Site: www.cotnari.ro

Turism
Persoana de contact:
Carmen Seghiuta
Tel. 0740 234 040
Email:turism@cotnari.ro

Putin, ca tot ce este bun,
Si bun, ca tot ce este rar
Acesta-i vinul de Cotnar.
Tur virtual  


Se spune ca toponimul "Cotnari" provine de la un vechi mestesug, al construirii butoaielor: "cot" = veche unitate de masura, de aproximativ 0,60 m; "ari" un sufix pentru substantivele care indica o ocupatie in cuvantul "cotinar" (mestesugarul care face butoaie). Alta interpretare este ca toponimul "Cotnari" se refera la locuitorii ("cotunari"/ "catunari") unei zone rurale foarte limitate, un "cotun" / "catun". (cf. Vladimir Palamariu, "Oiconimele din Moldova", 2002). In 1599, un grup de misionari iezuiti au detinut o podgorie in Cotnari, satul fiind binecunoscut pentru podgoria lui si unul din cele mai importante centre comerciale din Moldova, dupa Suceava si Bacau.

 

Localitatea Cotnari este inclusa (la pagina 774), cu numele de "Kotnar, Kotinara", in "Noul Dictionar Universal Istorico-Geografic", publicat in 1766, la Basel, Elvetia. 

 
Desi traditia atribuie domnitorului Stefan cel Mare infiintarea podgoriei de la Cotnari, hrisoavele consemneaza vinul de Cotnari pentru prima oara in 1438. Marea insusire a acestui vin este aceea de a se innobila an de an, pana la o vechime de 17-20 de ani. Cel mai apreciat sortiment, Grasa de Cotnari, este comparat adesea cu vinul de Tokay (Ungaria).

Cultura Vinului de Cotnari

 Pentru a se convinge de calitatile exceptionale ale vinului de Cotnari, vizitatorii beneficiaza de un tur al combinatului de vinificatie si al cramei, o degustare cu cinci sortimente de vin si, in final, se serveste masa de pranz sau cina.

 Pentru vizitatori, se propun mai multe pachete turistice, cu posibilitatea comunicarii meniului ales, prin telefon, fax sau email, cu trei zile inainte de sosire (pentru masa de pranz sau cina, 2 feluri de mancare si un desert, cafea, apa, vin, visinata).

 


 

 

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |