Conac Polizu, sat Maxut, oras Harlau ::
Conac Polizu
Contact:
Conacul Polizu este un fost conac boieresc construit între anii 1870
-1878 de către Constantin Ghica-Deleni, descendent al marilor familii boieresti
Cantacuzino, Ghica si Deleanu, în satul Maxut, comuna Deleni, judetul Iasi.
Conacul Polizu se afla in apropriere de Harlau ( aprox. 2 km), la 16 km de
Cotnari si situl arheologic Cucuteni si la 70 km de Iasi.
Conacul, a fost locul de intalnire al boiermii iesene si bucurestene intre
finele veacului XIX si pana la confiscarea lui de catre comunisti, dupa razboi.
Insasi Regina Maria a fost oaspete a conacului in anii de refugiu din timpul
Primului Razboi Mondial.
Clădirea a funcţionat pe parcursul anilor ca
resedinta de vara a familiei si a moştenitorilor ulteriori. Odata cu
instaurarea regimului comunist, cladirea a deservit drept cazarma de armata
ruseasca si apoi drept diverse forme de administrare comunista. Din anul 2005
însa unitatea a intrat într-un amplu proces de reamenajare si restaurare, cu
ajutorul specialiştilor si materialelor de constructie de cea mai buna
calitate, redeschis in august 2009.
Domeniul este compus dintr-o cladire principala
ai câteva cladiri anexe (fostele resedinte ale servitorilor). Suprafaţa
construită este de 1150 mp, parcul aferent având o suprafata totala de 52 ha.
Cladirea principală are 9 camere, iar una din anexele refăcute gazduieste alte
6 camere.
Acesta are un restaurant care servește preparate
din bucătăria internațională, realizate cu produse de casă. Conacul oferă
camere cu decor unic și acces Wi-Fi gratuit.
Micul dejun poate fi servit pe terasa acoperită din grădină. Grădina mare
amenajată este prevăzută cu o fântână și terasă la soare. Recepția de la Polizu
Manor este disponibilă nonstop, iar oaspeții pot închiria biciclete gratuite.
De asemenea, oaspeții se pot bucura de degustări de vinuri la cramă sau se
pot relaxa în zona de lounge, prevăzută cu fotolii. În plus, aceștia
beneficiază de acces gratuit la tratamentele pe bază de sare într-o salină
artificială aflată în incintă. Cursuri de gătit, precum și tururi culturale
istorice sunt organizate, la cerere și la un cost suplimentar.
Tarifele camerelor in regim single si double incep de la 40 de euro de
persoana si ajung pana la 120 de euro de persoana.
Pranzul costa 15 euro de persoana iar cina, 20 de
euro de persoana.
|