CENTRUL DE INFORMARE TURISTICA IASI

Piata Unirii nr.12
turism.iasi@gmail.com
Telefon: 0232-261.990
La Iasi s-a dat start ...
Grigore Cobalcescu (1831-1892)

Prima universitate romaneasca

George Emil Palade, primul roman laureat al Premiului Nobel

Prima femeie avocat din Romania

Primul laborator de electricitate din Romania


[afla mai multe ...]
De ultima ora ...
Iasi Official App - Evenimente, obiective turistice si culturale, baruri, restaurante


Tu ce parere ai ?
Harta orasului Iasi

Homepage Ce e de vazut Biserici si manastiri Catedrala Catolica

Catedrala Catolica ::
Adresa: Adresa: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, nr. 26
Hram:Adormirea Maicii Domnului (15 august)
Program de vizitare: zilnic, intre orele 05.30-20.00
 
 
Cladirea vechii catedrale a fost construita initial din lemn, in anul 1753, pe locul unei foste biserici, cu aprobarea domnitorului Matei Ghica. Acesta a permis preotilor franciscani, aflati pe teritoriul Moldovei, sa se apuce sa-si faca o alta biserica noua pe locul lor. Finalizata in 1763 si considerata cea mai frumoasa din Moldova, biserica nu a functionat decat trei ani, fiind incendiata in octombrie 1766.
Actuala catedrala a fost construita din piatra, in perioada 1782-1789. De-a lungul anilor a mai fost supusa lucrarilor de restaurare, in special dupa cutremurul din 1802 si dupa incendiul din 1827.
Cele mai multe modificari s-au produs in anul 1869, cand, din initiativa Episcopului Iosif Salandri, al carui mormant se afla in biserica, s-au executat lucrari de restaurare si de extindere si a fost pictat interiorul, de catre Giuseppe Carta, din Palermo. De asemenea, s-au adus altare de marmura alba si icoanele via crucis.
Langa vechea catedrala catolica s-a construit catedrala numita "Sfanta Fecioara Maria Regina", finalizata in anul 2005, cu o arhitectura moderna, circulara, cu 24 de ogive si cu o cruce supla, alba, inalta de 10 metri, situata central pe acoperis.
Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta:  planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

 

| Home | Istoric | Ce e de vazut | Timp liber | Informaţii utile | Harta site |