Manastirea Aroneanu

Despre

Distribuie

Manastirea Aroneanu

Cum puteti ajunge:

Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasiharta traseelor acestora si harta interactiva a Iasului.

In prezent este inchisa pentru renovare.

 Manastirea Aroneanu, cu hramul Sf. Nicolae, a fost construita de catre Aron Voda, in anul 1594, in zona actualului sat Aroneanu, de langa Iasi. In Letopisetul Tarii Moldovei, Grigore Ureche scria: ” …insa intaiu au socotit Aron Voda, dupa atatea rautati ce facuse, sa se apuce sa faca vreun lucru bun, sa nu-i fie cu osanda de tot; si s-au apucat in anii 7102 (1594) de au zidit manastirea in tearina Iasilor, care se chiama Aron Voda, pre numele domnului ce au zidit, unde este hramul Sfete Neculai.” Se considera ca inaintea acestei manastiri a existat alta, numita „de la greci”, sau „manastirea greceasca din tarina Iasilor”, cu acelasi hram, zidita de Alexandru Lapusneanu, in a doua domnie a sa (1563- 1568). Se numea astfel, pentru ca Petru Schiopul a inchinat-o la Athos (20 februarie 1581). In 1618, domnitorul Radu Mihnea a anulat documentul de danie, dar ulterior a fost din nou donata. Multe din documentele din sec. XVI-XVII inregistreaza danii de mosii, sate, livezi, prisaci, in favoarea manastirii. Pisania lipseste, dar se stie ca biserica a fost numita „nou zidita” la 12 decembrie 1594, cand ctitorul a inzestrat-o cu doua sate.

 Initial, manastirea a fost inconjurata cu ziduri de piatra, a avut turnuri de colt, chilii si alte cladiri anexe, care s-au prabusit, ramanand doar biserica. In 1907, biserica restaurata devine biserica parohiala a satului Aroneanu. Exteriorul bisericii se remarca prin ornamente ceramice, elemente decorative, realizate cu caramizi si discuri smaltuite. Se stie ca Aron Voda a murit otravit, la Alba Iulia, dar nu exista informatii ca i s-ar fi adus ramasitele la Iasi. Aceeasi situatie este si in cazul doamnei Stanca, sotia lui Aron, decedata tot in Transilvania.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.