„Monoxila Moldovei” – barca medievală descoperită în albia râului Moldova

Muzeului de Istorie a Moldovei - Palatul Culturii

Despre eveniment

„Monoxila Moldovei” – barca medievală descoperită în albia râului Moldova

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță introducerea în circuitul de vizitare de la Palatul Culturii a unui excepțional obiect de patrimoniu: „Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în albia râului Moldova, în august 2018.
Evenimentul inaugural va avea loc duminică, 4 august 2024, începând cu ora 16.00, în  spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, în prezența d-nei Raluca Turcan, Ministru al Culturii.
Rezultat al unei descoperiri întâmplătoare a localnicilor din Soci, comuna Miroslovești, județul Iași, barca realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac a fost salvată grație unei colaborări de excepție între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”
Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași.
Confecționată din lemn de plop tremurător, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, monoxila ce poate fi admirată la Palatul Culturii este cea mai mare ambarcațiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice (din stânga și din dreapta Prutului). Având dimensiuni  impresionante, atât ca lungime, de aproape 9 m, cât și ca lățime și ca înălțime a bordajului, barca expusă pe holul Muzeului de Istorie a Moldovei se clasează între primele cinci descoperite în întreg spațiul cultural românesc.
Cercetări întreprinse de specialiștii Muzeului Etnografic al Moldovei sugerează că monoxila a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI – XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerț la acea vreme.

Muzeului de Istorie a Moldovei - Palatul Culturii

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.