Hram: Sfintii Trei Mari Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan (30 ianuarie)
Program de vizitare: zilnic, intre orele 09:30-12:00 si 15:00 – 17:00
Site: www.manastireasftreiierarhi.ro
Manastirea „Sf. Trei Ierarhi”, cea mai frumoasa ctitorie a domnitorului Tarii Moldovei, Vasile Lupu, a fost construita intre anii 1637-1639. Actualul aspect al manastirii este rezultatul lucrarilor de restaurare, conduse de arhitectul Andre Lecomte de Nouy, din perioada 1882 -1904. S-a pastrat structura exterioara, datorita careia manastirea este unica in cadrul arhitecturii ecleziastice romanesti. Ornamentele exterioare, care acopera edificiul in intregime si care au fost initial aurite, combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persane, cu motive arhitecturale romanesti, intr-o superba dantelarie in piatra. Pot fi numarate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta.
In interiorul manastirii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: Theodosia, prima sotie a lui Vasile Lupu, Stefan-Voda, fiul lor; Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).
Din pictura initiala, eleganta, intr-o gama variata de culori, de o calitate artistica deosebita, nu s-au mai pastrat decat mici fragmente. O valoare mare o reprezinta portretele ctitorilor, Vasile Lupu si Doamna Theodosia, cat si ale copiilor, Ioan si Ruxandra.
In exteriorul bisericii (unde, inca din iulie 1641, fusesera plasate moastele Sfintei Parascheva, trimise de patriarhia si sinodul de la Constantinopol, in semn de recunostinta pentru actiunile si donatiile generoase ale domnitorului Vasile Lupu), s-a construit o manastire, din care azi se mai poate vedea cladirea cu sala gotica, vechea „Schola Basiliana”, marturie a bogatiei vietii culturale din acea epoca. Tipografia instalata aici, a carei presa tipografica a fost adusa de la Kiev, cu ajutorul mitropolitului Petre Movila, a fost condusa de calugarul Sofroni, staretul manastirii si directorul scolii nou deschise.
„Cazania”, din 1643, cea mai insemnata lucrare a Mitropolitului Varlaam, reprezentativa pentru istoria culturii romanesti, intitulata si „Cartea romaneasca de invatatura”, a fost prima lucrare tiparita in Moldova.
Inegalabila, principala ctitorie a domnitorului Vasile Lupu a fost folosita ca sursa de inspiratie pentru constructia si decorarea bisericii din marele ansamblu arhitectural al manastirii de la Cetatuia (1669-1672), aflat in imediata apropiere a Iasului, precum si pentru biserica manastirii de la Putna.
Momentan se afla in proces de restaurare.
Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.
Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.