Vechea Catedrala

Despre

Distribuie

Vechea Catedrala

Hram: Sf. Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) si Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla (7 august)
Program de vizitare: zilnic, intre orele 17.00-20.00

Biserica „Sf. Gheorghe”, sau Vechea Catedrala Mitropolitana, a fost construita intre 1761-1768, in timpul domniei lui Ion Theodor Calimachi, de catre fratele acestuia, Mitropolitul Gavril Calimachi. Din 1887, cand a fost sfintita Noua Catedrala Mitropolitana, Biserica „Sf. Gheorghe” a devenit mai mult un muzeu decat un edificiu de cult, pana in 1989, cand a fost redeschisa.

Din 1761, anul de incepere a constructiei bisericii, s-a constatat o deschidere brusca spre formele arhitecturii baroce, care reuseste sa ajunga indirect si in Moldova. Din acest punct de vedere, alaturi de Bisericile „Sfintii Teodor” si „Talpalari”, reprezentativa este si Biserica „Sf. Gheorghe” a Vechii Mitropolii din Iasi. De plan triconc, cu abside laterale mascate de rezalite, biserica are pe latura de vest un turn-clopotnita (element caracteristic si celorlalte doua edificii ecleziastice), care la parter gazduieste pridvorul.

La Biserica „Sf. Gheorghe”, turla de pe naos si vechile boltiri s-au prabusit. Din zidarie, insa, a fost recuperat pridvorul deschis, considerat cea mai frumoasa piesa a edificiului. Pridvorul se sprijina pe 12 coloane masive de piatra (din care 4 angajate in zid), cu capiteluri de tip compozit. Decoratia in relief, in deplina concordanta cu plastica arhitectonica a fatadelor, prezinta motive vegetale.

Plastica fatadelor are un pronuntat caracter oriental. De jur imprejur, se intinde o succesiune de pilastri angajati in zid, care delimiteaza spatii decorate cu panouri-firide, arcuite in acolade orientale, avand baza triunghiulara. Chenarele ferestrelor sunt bogat impodobite cu motive florale stilizate.

Braul-torsada, de sub streasina, aminteste de Manastirea Dragomirna, iar pilastrii cu capitelurile corintice, impreuna cu ancadramentele ferestrelor, prevazute cu frontoane triunghiulare, amintesc de fatadele baroce ale bisericii Golia. Interiorul bizantin al bisericii este fastuos, cu sculpturi aurite si numeroase icoane. Dominanta interiorului o reprezinta catapeteasma (realizata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea), care insa nu face corp comun cu iconostasul, ca la celelalte biserici („Banu”, „Sf. Spiridon”). Cele 5 registre pictate sunt integrate in sculptura de lemn de tei aurit, realizata in tehnica „a jour”, cu o mare finete.

Intre minunatele obiecte de cult ale bisericii, se afla icoana Maicii Domnului, icoanele Domnului Iisus Hristos si Sfantului Gheorghe, realizate in 1804-1805, de marele pictor neoclasic Eustatie Altini. Dar ceea ce incanta si impresioneaza cel mai mult, este pictura in stil bizantin a „Judecatii de Apoi”.

Intre 1766 si 1821, biserica era si capela invataceilor si profesorilor de la Academia Domneasca, aflata in perimetrul actualei Mitropolii. Astazi, aceasta „capela” este folosita de studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.

Cum puteti ajunge:
Pentru a vizita acest obiectiv, puteti consulta: planificarea mijloacelor de transport din Iasi http://www.ratp-iasi.ro/planif10.pdf si harta traseelor acestora.

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.