Frumusețea Iașiului și a celor mai importante monumente arhitecturale din inima Moldovei

Despre

Distribuie

Frumusețea Iașiului și a celor mai importante monumente arhitecturale din inima Moldovei

Dacă încă nu ai admirat obiectivele turistice și arhitecturale ale capitalei Moldovei, este momentul pentru o călătorie la Iași. Aici poți vizita numeroase clădiri de o excepțională importanță istorică și arhitecturală, care te vor încânta cu siguranță. Să descoperim împreună câteva din cele mai importante monumente istorice religioase și culturale din fascinantul oraș Iași.
1. Palatul Culturii din Iași
Fiecare mare oraș sau Capitală are un simbol care îl plasează în mod particular pe harta lumii. Emblema superbei reședințe de județ Iași este fără îndoială majestuosul Palat al Culturii. Silueta sa inconfundabilă a ajuns sinonimă cu Iașiul, cu arhitectura din zona Moldovei, fiind azi un reper cultural și turistic foarte vizitat. Locuitorii Iașiului dar și turiștii sunt atrași de frumusețea acestei clădiri care nu încetează să ne fascineze.

Palatul Culturii a fost realizat pe parcursul a mai bine de 2 decenii, construcția fiind temporar întreruptă evenimentele primului Război Mondial. Regele Ferdinand a fost cel care a inaugurat palatul în anul 1926.

Impresionant prin combinația de stiluri arhitecturale ( neogotic, neoclasic și baroc), cu detalii arhitecturale și ornamentale deosebite, Palatul Culturii din Iași a avut în trecut rolul de palat administrativ și de justiție.

Edificată pe ruinele vechii Curți Domnești, clădirea adăpostește astăzi Complexul Muzeal Național Moldova, care cuprinde Muzeul de Istorie Iași, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, având un rol central în promovarea evenimentelor culturale ale orașului.
Impresionanta clădire a Palatului Culturii conține aproape 300 de camere, distribuite pe o suprafață totală de circa 36000 mp. La începutul secolului XX clădirea a fost refăcută și restaurată, păstrându-se din edificiul inițial fundația, parterul și o parte din etaj. Construit în stil neogotic, conform planurilor realizate de arhitect Berindey, Palatul Impresionează prin structură și detaliile ornamentale cu elemente heraldice din exteriorul clădirii.

Ceasul situat în turnul clădirii este decorat cu vitralii reprezentând cele 12 zodii, străjuite de 2 personaje îmbrăcate în costume naționale. Vitraliile și crenelurile turnului sunt iluminate electric în timpul nopții. Clopotele Palatului Culturii încânta vizitatorii cântând la ora exactă Hora Unirii, care celebrează Unirea din 1859 și Unirea cea Mare din 1918.

Renovările din ultimii ani ai palatului culturii au contribuit la conservarea edificiului fiind realizate în scopul păstrării neschimbate a arhitecturii originale. Palatul Culturii este un reper arhitectural care trebuie neapărat inclus într-un periplu pe meleagurile moldave, atunci când vizitezi orașul Iași.

2. Muzeul Unirii din Iași
Dacă ajungi în centrul Iașului, pe str. Lăpușneanu 14, cu siguranță îți va atrage atenția Muzeul Unirii. Inaugurat pentru public în anul 1959, cu ocazia centenarului Unirii Principatelor române din 1859, clădirea conține piese istorice de referință pentru perioada Revoluției de la 1848, diferite obiecte de mobilier și decorațiuni interioare ce au fost în posesia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Colecțiile muzeului Unirii conțin piese valoroase din punct de vedere istoric: documente și cărți rare, artă decorativă, o valoroasă colecție de medalii și monede vechi.
De altfel însăși clădirea muzeului este un edificiu important din punct de vedere istoric, fiind fosta reședință a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar mai apoi aparținând succesiv unor familii aristocratice din Moldova. Muzeul oferă astăzi vizitatorilor nu doar o colecție impresionantă de exponate de valoare dar și diferite programe culturale, serate muzicale congrese și simpozioane, etc.

3. Catedrala Mitropolitană din Iași
Printre cele mai importante monumente arhitecturale religioase din zona Moldovei se numără superba Catedrală Mitropolitană din Iași cu hramul sfintei Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe.

Edificată la începutul secolului al XIX-lea, catedrala a fost înălțată la dorința domnitorului Mihail Sturza, într-un spațiu unde cândva existau Biserica Stratenia și Biserica Albă.

Astăzi Catedrala Mitropolitană din Iași se mândrește cu moaștele cuvioasei Sfintei Parascheva și a devenit un loc de pelerinaj celebru pentru toți credincioșii ortodocși din țară. Racla cu moaștele sfintei Parascheva se află în Catedrala Mitropolitană din anul 1889, fiind adusă de la biserica Trei Ierarhi.
Catedrala a fost înălțată în stil neoclasic, între anii 1833 și 1839, conform indicațiilor arhitecților Freywald, Bucher și Singurov. Ulterior lăcașul de cult a fost refăcut sub îndrumarea arhitectului Alexandru Orăscu, care a decis renunțarea la cupola centrală și adăugarea unor rânduri de pilaștri în interiorul clădirii, care astăzi are patru bolți despărțite cu arce transversale.

Superba pictură interioară a catedralei este creată de celebrul Gheorghe Tăttărescu.

4. Sediul Primăriei Iași: Palatul Roznovanu
Monumentul arhitectural ce adăpostește astăzi sediul primăriei Iași este palatul Rosetti – Roznovanu. Construită în secolul XVIII și restaurată de către arhitectul austriac Freywald în anuii 1830-33, clădirea impresionează prin eleganță și rafinament.
Din punct de vedere arhitectural, palatul Roznovanu aparține stilului neoclasic, având elemente decorative electico-baroce. Reședința familiei Rosetti – Roznovanu, clădirea a fost una dintre cele mai impozante case ale epocii, fiind pe parcursul istoriei sale martora multor evenimente importante.

În epoca Regulamentelor organice ( 1829-1831), la palat se stabilește generalul Romanov și diplomația rusă.

Pe parcursul secolului XIX, sălile Palatului ajung chiar să găzduiască o parte a autorităților locale și membri ai familiei regale. În actualul cabinet al primarului se afla cândva biroul Regelui Ferdinand 1.

După cel de al 2-lea război mondial începând cu anii 1944, clădirea ajunge sediul comitetului de partid iar mai apoi devine sediul Primăriei Iași.

5. Teatrul Național Vasile Alecsandri
Clădirea teatrului național din Iași este una dintre cele mai frumoase și impresionante sedii de teatru din România. Acest obiectiv cultural trebuie neapărat vizitat având în vedere că atât interiorul cât și grădinile exterioare sunt spectaculoase și deosebit de elegante.
Teatrul a fost înființat în 1840, dar în 1888 trece printr-un incendiu devastator fiind distrusă. Superba clădire a fost realizată conform planurilor arhitecților celebri Fellner și Hermann Helmer. Astăzi teatrul național Vasile Alecsandri găzduiește și Opera Națională din Iași. Sala mare a teatrului are nu mai puțin de 740 de locuri dispuse în stal, loje și balcon. Cortina principală a teatrului a fost creația maestrului Lenz, reprezentând o alegorie a vieții cu cele 3 vârste ale sale, în partea dreaptă fiind prezentată Unirea Principatelor.
Dacă vei vizita clădirea teatrului te vor impresiona fără îndoială candelabrul cu peste 100 de becuri din cristal de Veneția și lămpile de iluminat, care oferă o atmosferă deosebită.
Monumentele arhitecturale și culturale cu care se mândrește Iașiul merită vizitate măcar o dată în viață. Farmecul acestui oraș și încărcătura istorică deosebită îl transformă într-o destinație dorită de mulți călători. Te invităm să descoperi splendorile clădirilor emblematice ale municipiului Iași, irezistibile în orice anotimp. Centrul de Informare Turistică Iași îți stă la dispoziție cu informații utile despre destinații interesante, evenimente și proiecte legate de oraș.
Autorul: Revista Daibau

https://www.daibau.ro/articol/983/frumusetea_iasiului_si_a_celor_mai_importante_monumente_arhitecturale_din_inima_moldovei

Abonează-te la newsletter

Primește pe e-mail informații despre evenimente, noutăți locale și multe altele.